TIP FAKÜLTESİ

Tıp Fakültesinin Yeni Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi (01.11.2017)

Üniversitemiz Tıp Fakültesine 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde yeni kayıt yaptıran öğrenciler için “Beyaz Önlük Giyme” töreni gerçekleştirildi.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tevfik Noyan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta,  Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Kıvrak, Ordu Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Derya Bostancı, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve müzik dinletisinin ardından konuşma yapan Tıp Fakültesine en yüksek puan ile yerleşen Yunus Emre Bakkal, “ İnsanların hayatlarını emanet ettiği bu kutsal mesleğe bugün ilk adımı atmış bulunmaktayız.  Bu kutsal meslekte insanların hayatlarının yanı sıra önceliğimiz toplumumuzun yaşam kalitesini yükseltmek, topluma yararlı bireyler olabilmektir. Bu uzun ve zorlu yolculuğa adım attığımız ilk günden itibaren azimli ve kararlı bir şekilde siz büyüklerimizin desteğiyle Ulu Önder Atatürk’ün ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ diyecek kadar saygı duyduğu Türk hekimi unvanına ulaşmak başlıca hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyorum.” diye konuştu.

Tıp Fakültesi intörn öğrencisi Doktor Mert Emre Aydın, “ Ben de sizler gibi önlük törenindeki heyecan ve mutluluğumu hatırlıyorum çünkü hayalime ilk adımımı atıyordum. Aynı zamanda çok çalışmam gerektiğini sabır ve kararlılık gereken bir yolda girdiğimin farkındaydım. Fakülte derslerinin ilk günlerinde hocalarımızdan bize hekimliğin özveri ve vicdani sorumluluk gereken meslek olduğu güzel yanlarından ve zor yanlarından bahsedildi. Bunları göze alıyorsak devam etmemizi aksi halde vazgeçmemiz yönünde nasihatleri oldu. Değerli meslektaşlarım sizleri her yıl bir önceki yıldan daha tempolu çalışma zamanları bekliyor. Tüm bunlara rağmen bugün burada giymiş olduğunuz beyaz önlüğü hatırlayacaksınız. Bu size idealleriniz karşısındaki zorlukları yenme gücü verecektir. Arkadaşlar tıp dinamik bir meslektir, bundandır ki sürekli araştırma ve öğrenmeye mecburuz.” diye konuştu.

Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tevfik Noyan, “Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi;  ilk mezunlarını 2016-17 eğitim öğretim döneminde 34 hekimi mezun ederek vermiştir. Fakültemizde halen 169’u kız, 173’ü erkek olmak üzere toplam 342 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu öğrencilerden 12 tanesi yabancı uyruklu olup bugün beyaz önlük giyecek birinci sınıf öğrenci mevcudumuz 89’dur. Fakültemizde tıp eğitiminin yanı sıra, tıpta uzmanlık ve yüksek lisans eğitimi de sürdürülmektedir. Fakültemizde 7 profesör, 15 doçent ve 44 yardımcı doçent olmak üzere toplam 66 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Ayrıca çeşitli branşlarda 25 araştırma görevlisi de eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Her geçen gün artan sayısıyla akademisyenlerimiz eğitim ve öğretim hayatında öğrencilerimize ışık tutarken, aynı zamanda gerçekleştirdikleri çalışmalarla isimlerini bilim dünyasında duyurmaktadırlar." dedi.

Tıp mesleğinin uygulamalı bir meslek dalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tevfik Noyan, “Tıp eğitimi sadece teorik değil aynı zamanda uygulamalı bir eğitimdir. Bugün modern tıp eğitimi hala usta-çırak eğitimi temeline dayanmaktadır. Tıp doktorluğu hiçbir ayrım gözetmeksizin, başka özelliğine bakmaksızın sırf insan olarak yaratılmış olmakla kutsal addederek insana yaklaşım sanatıdır. Bugün bu törende sizlere beyaz önlüklerinizi teslim ediyoruz. Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz, saflığın ve temizliğin simgesidir. Soğukkanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Tıp mesleği sizlere büyük sorumluluklar yüklemektedir. Karşımızda ruh ve bedenlerine çare olmanızı bekleyen, size en mahrem bilgilerini anlatmaya hazır bir insan olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Mesleğinizin sizlere yükleyeceği sorumlulukların bilincinde, çalışkan, bilimin ışığında ilerleyen, özgüvene sahip, araştıran ve Türk toplumunun sahip olduğu kültürel ve manevi değerlere sahip hekim adayları olarak tüm öğretim ve meslek hayatınızda sizlere başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu. Noyan, Tıp Fakültesi öğrencileri ve akademisyenlerinin öncelikli sorununun daha iyi bir eğitim alabilecekleri ve hizmet sunabilecekleri hastane binasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Noyan, “ Hepinizin bildiği gibi 2010 yılı Kasım ayından beri Sağlık Bakanlığıyla imzalanan ortak kullanım ve işbirliği protokolü kapsamında eskiden Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı, daha sonra Boztepe Devlet Hastanesine dönüştürülen hastane binasında Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak hizmete devam ediyoruz. Bugün gelinen noktada mevcut binada gerek öğrenci ve asistanlarımızın eğitimleri gerekse sağlık hizmeti sunumunda çok ciddi sorunlar yaşamaktayız. Mevcut binanın fiziki yapısı artan hasta sayısı ve talepleri karşılayamaz noktasına gelmiştir. Günümüze kadar çeşitli sebeplerle gerçekleşmemiş olan Eğitim Araştırma Hastanesi yapım sürecinin bugün artık daha da gecikmesinin bizlere yükleyeceği vicdanı ve manevi yükün daha da fazla sorumluluğunu taşıyamayacağımıza inanıyorum. Bu konuda başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm kamuoyunun gerekli desteği vereceği inancını taşımak istiyorum. Sadece burada eğitim alacak ve hizmet verecek öğrenci ve hekimlerimiz adına değil, çok daha kaliteli sağlık hizmeti almayı hak eden Ordu ve çevre iller halkı adına en kısa sürede hastane yapım sürecinin başlayacağı inancımı yeniliyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Sağlık doğuştan kazanılmış bir haktır anlayışı ile tüm herkes için bu hakkın eksiksiz kullanılabilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sağlık alanında ulaşılan düzey, günümüzdeki en önemli çağdaşlık göstergelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Gelişen teknoloji ve bilime ayak uyduran çağın bilim insanları, son yıllarda sağlık alanında hem dünyada hem ülkemizde önemli başarılara imza atmışlardır. Pek çok riskli ameliyatlar, gerçekleşmesi imkânsızmış gibi görülen tüm nakiller veya amansız hastalıklara karşı üretilen tıbbi çözümler bilim dünyasının başarılarını açıkça göstermektedir. Toplum sağlığının kalitesi ve mutlu bir yaşam sürmesi sağlık hizmetlerinin sorunsuz yürütülmesine bağlıdır. Hem fiziksel hem ruhsal açıdan sağlıklı olan bireyler toplumsal refahın kalkınmasına katkı sunabilmektedirler. 'Önce insan' anlayışının benimsendiği günümüz dünyasında, herkesin etkin ve kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi, nitelikli bir toplumun çağdaşlığının ön koşuludur. Ülkemiz, tıp eğitimi ve sağlık hizmetleri alanında dünyadaki gelişmeleri en son buluş ve teknolojileri yakından takip etmekte ve başarıyla uygulamaktadır. Bu başarı; köklü eğitim kurumlarımız, bilgi ve tecrübe sahibi hocalarımız, kamu ve özel sektörümüzün yönetim ve işletme becerisinin ortak gayretleriyle bugünlere gelmiştir. Bilim insanlarımızın ve hekimlerimizin, yurdumuzda olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı çalışmalarla tıp bilimine katkıda bulunmaları, önemli araştırma ve buluşlarda imzalarının olması ülkemizin saygınlığını artırmaktadır.” şeklinde konuştu.

Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi olarak bizler de tıp alanında uluslararası kabul gören hekim ve akademisyenler yetiştirerek ülkemizin ve dünyanın sağlık sorunlarına çağdaş ve uygulanabilir çözümler üretmeye çalışmak, eğitim çalışmaları, araştırmaları ve sağlık hizmetleri ile bulunduğumuz bölge ve ülkemizde söz sahibi olmayı başarmış bir kurum olabilmek misyonu ile çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Tıp Fakültemizin geliştirilmesi, Araştırma Hastanemizin yapılması için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaktayız. Üniversitemizin ve Tıp Fakültemizin, araştırma hastanesine ne kadar ihtiyacı varsa şehrimizin ve bölgemizin de ihtiyacı var. Bu ihtiyacın zaruretini her platformda dile getirmekteyiz. Bu eğitim öğretim dönemiyle 7’cisini düzenlendiğimiz “beyaz önlük giyme merasimi” vesilesi ile buradan Üniversitemizi tercih eden tüm öğrencilerimize ‘hoş geldiniz’ diyerek önlük giyen öğrencilerimize tavsiyede bulunmak istiyorum: Beyaz denince tabii ki akla ilk gelen saflık ve temizliktir ama bir o kadar da merhamettir. Merhamet, kendimizi bir başkasının yerine koyup kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi başkasına yapmamaktan geçiyor. Bu, öğrencilerimizin en çok dikkat etmesi gereken husustur. Sizlerin işinizi yaparken insanların dualarını alacağınız önemli bir mesleğiniz var. Bir insanın acısını dindirmenin verdiği mutluluğu yaşarken bir yandan da onların gözündeki değeriniz artacak. İnsan sağlığına ve yaşamına dokunan bir mesleğin gelecekteki temsilcileri olan sizlere eğitim yaşamınızda ve gelecekteki çalışma hayatınızda başarılar diliyorum.” dedi.

Tören, Tıp Fakültesine 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde yeni kayıt yaptıran öğrencilere beyaz önlükleri giydirilmesiyle sona erdi.


Eklenme Tarihi : 08-01-2019 16:42:17