TIP FAKÜLTESİ

Kardiyoloji AD Öğretim Üyelerimizin Başarısı

İLERİ DÜZEYDE DARALMIŞ AORT KALP KAPAKÇIĞI İLİMİZDE İLK KEZ ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİNDE TAVİ YÖNTEMİ İLE AMELİYATSIZ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI.

     "İleri düzeyde daralmış Aort kalp kapağının kasıktan girilerek bir yapay kalp kapağı ile değiştirilmesi” olarak tanımlanan TAVİ işlemi, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Prof. Dr. Ahmet Kaya ve Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ tarafından multidisipliner şekilde ilimizde ilk kez uygulanmaya başlamıştır.
     Ekip adına TAVİ (Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu) işlemi hakkında bilgi veren Fakültemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, TAVİ işleminin tam teşekküllü anjiyografi laboratuvarında deneyimli girişimsel iki kardiyoloji uzmanı, anestezi uzmanı, hemşireler ve teknisyenlerden oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yapıldığını belirtti.  Yöntem hakkında bilgi veren Fakültemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ “TAVİ işlemi göğüs kafesi açılmadan, genel anestezi gerekmeden lokal anestezi altında, hastanın kasık bölgesindeki atardamarından girilerek, özel taşıyıcı sistemler kullanılarak daralmış olan aort kalp kapağı, yapay bir kapakla değiştirilmektedir. İşlem yaklaşık 1.5 saat sürmekte, işlemden 12 saat sonra yürüyebilmekte ve 3-4 gün sonra taburcu edilmektedir. İşlem sonrası hastaların yaşam kalitesi artmakta, cerrahi kapak değişimlerine göre daha erken dönemde normal hayata dönebilmektedirler. Tüm bu avantajlarından dolayı TAVİ yöntemi özellikle ileri yaşta açık kalp ameliyatı yüksek riskli olan hastalarda önemli bir tedavi yöntemidir.”
     Eğitim ve Araştırma Hastanesine bu tür yüksek riskli ve önemli kardiyovasküler işlemlerin yapılması için gereken Kalp Merkezinin kurulmasında öncülük eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan'a, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Niyazi Taşçı’ya, Ordu İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Dursun Tüzün’e, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hakan Timur’a, TAVİ işlemine klinik anlamda destek veren Anestezi Reanimasyon Anabilim Dalına, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalına, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kateter Laboratuvarı Ekibi ve Koroner Yoğun Bakım Ekibine teşekkür ederiz.

 

 

Eklenme Tarihi : 21-12-2022 10:22:47