TIP FAKÜLTESİ

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aslıhan UZUN'un Başarısı

    Fakültemiz Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aslıhan Uzun şaşılık hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Şaşılık tedavisinin Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarıyla uygulandığından bahseden Doç. Dr. Aslıhan Uzun şaşılık ile ilgili bazı bilgiler paylaştı. “Şaşılık, en basit ifadeyle gözlerin paralelliğini yitirip, bir gözün bakmak istediği noktaya bakarken diğer gözün bakamamasıdır. Şaşılığın ne zaman başladığı tipine göre değişir. Bazı çocuklar gözlerinde kaymayla doğar. Yaşamlarının ilk altı ayında aileler gözde kayma şikâyetiyle başvururlar. Bazı çocuklar ise üç yaş üstünde başlayan ve yavaş yavaş ilerleyen kayma ile başvururlar. Bu çocukları bir süre takip ederiz. Bir süre sonra ameliyatlarını planlarız. Yetişkinlerde durum biraz daha farklı yetişkinlerde beyinlerdeki sinir felçleriyle ortaya çıkan ani kaymalar ve çift görme şikâyeti ile hastalar daha çok bize başvuruyor. Yani şaşılık her yaş grubunda çeşitli nedenlerden karşımıza çıkabiliyor.” dedi. Yaklaşık on yıldır Ordu’da hizmet verdiğini söyleyen Uzun, sadece çocuk ve prematüre doğan bebeklere baktığını söyledi.

    Şaşılığın tedavisi, tedaviden sonra tekrar edip etmediği, cerrahi operasyonlarda yaş sınırı olup olmadığı konularında bilgilendirmede bulunan Uzun, “Şaşılığı saptadığımız anda, ilk önce göz tembelliği olup olmadığına karar veriyoruz. Eşlik eden bir görme bozukluğu varsa öncelikle gözlük tedavisine başlıyoruz. Gözlük tedavisi ile birlikte göz tembelliğinin durumuna göre gözlük tedavisi ile birlikte göz tembelliğinin durumuna göre kapama tedavisi ekliyoruz ve hastanın takibine devam ediyoruz. Gözlük ve kapama tedavisinden yanıt alamıyorsak cerrahi tedavi planlıyoruz. Cerrahi tedaviden sonrada takiplerimize devam ediyoruz. Tedaviden sonra hastayı uzun süreli takip etmek gerekiyor. Özellikle çocukları küçük yaşta ameliyat ediyorsanız, hayatının geri kalanında tekrar göz tembelliği ve gözde kayma geliştirme riski var. O yüzden bu çocuğu şaşılık hastasıysa ömür boyu takip etmek gerekiyor. Yani sonuç olarak, evet nadir de olsa gözde zaman içerisinde kayma ihtimali var. Ama bizim de buna karşı, ameliyatta planlayabileceğimiz, önlemini alabileceğimiz noktalar var.” diyerek, şaşılık hastalığında cerrahi operasyonlarda bir yaş sınırı olmadığını söyleyen Uzun, 1-90 yaş arasında şaşılık tespit ettiğimiz tüm hastaların cerrahi tedavisini yapabiliriz. Herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.” dedi.

    Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2014 yılından beri yaklaşık 500 hastaya şaşılık tedavisi uygulanmış ve takipleri yapılmıştır. Şaşılık polikliniğine sevk edilen hastalar, göz polikliniği sekreterliğe bireysel olarak başvurarak randevularını oluşturabilirler.


Eklenme Tarihi : 21-12-2022 10:47:30